Görsel Tasarım Platformu: Canva
- Hilal Taşcı
- 11 Haz 2021
- 3 dakikada okunur

Web sayfası, blog ya da sosyal medya kullanıyorsanız görsel tasarıma ihtiyaç duyarsınız. Görsel tasarım bakış açınıza göre değişmektedir. Burada grafik tasarımcılar gibi yıllarca bu işin eğitimini almış uzman kişilerin bakış açısından bahsetmiyorum. Onlar gibi uzun süreli bir eğitim almadığınız sürece uzman bakış açısı ile tasarım yapmak zor olacaktır. Hazırlayacağınız görsel tasarımın (afiş, sunum, infografik, logo, kartvizit, davetiye, poster, vs.) türüne göre uyulması gereken belli temel noktalar vardır. Bunların her birini detaylıca bilmek zordur. İşte bu noktada Canva gibi uygulamalar imdadımıza yetişmektedir. Tasarımın detaylı noktalarını bizim yerimize düşünerek sunulan şablonlarla kısa zamanda profesyonel görseller hazırlamamıza yardımcı olmaktadır.
Benim Canva ile tanışıklığım üniversitede başladı. Üniversitede aldığım "Bilginin Görselleştirilmesi" dersinin ödevi için yaptığım araştırma sonucu keşfetmiştim. Ödevimizde herhangi bir konu belirleyip o konu ile ilgili elde edeceğimiz verileri görselleştirerek sunmamız istendi. Verilerin görselleştirilmesi için dersimizin hocası istediğimiz platformdan yararlanabileceğimizi belirtti. Ödev için görsel tasarım platformları araştırırken Canva'yı gördüm ve inceledim. Canva'nın ücretsiz olması ve yapılan görseli birçok formatta (PDF, jpg, png, vs.) indirme seçeneği sunması çok hoşuma gitmişti. Eğer sizde işiniz gereği tasarım yapıyorsanız ya da kişisel olarak görsel tasarımlarla ilgileniyorsanız yazımın devamında ücretsiz görsel hazırlama platformu olan Canva'nın özellikleri ve kullanımı hakkında bilgi vererek hazırladığım birkaç örneği sunmak istiyorum.
Özellikleri
Canva; 2012 yılında Avustralya'da kurulmuş, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ücretsiz görsel tasarım platformudur. Canva üzerinde tasarım yapabilmek için Photoshop, Indesign, Illustrator, vs. programlardaki gibi teknik bilgileri bilmeye gerek yoktur. Canva'nın dili Türkçe olduğu için kullanımı kolay ve anlaşılırdır. Sizin yapmanız gereken şey tasarlayacağınız görseli nerede paylaşacağınızı bilerek uygun şablonu seçmek ve hayal gücünüzü konuşturmak olacaktır.
Canva'da tasarım yapabilmek için önce kayıt olmanız gerekmektedir. Platformun sayfasına geldiğinizde karşınıza üyelik için birçok seçenek çıkmaktadır. Bunlar:
Google
Facebook
Apple
E-Posta Adresidir. Bunlardan birini seçerek kayıt olabilirsiniz (Resim: 1). Ayrıca Google Play ve App Store üzerinden akıllı telefonlara, tabletlere indirmek mümkündür.

Resim: 1
Kullanımı
Canva'ya kayıt olduktan sonra hesabınız üzerinde şunları tasarlayabilirsiniz:
Özgeçmiş,
Sunum,
Broşür,
Bülten,
Afiş,
Takvim,
Kartvizit,
Logo,
İnfografik,
Davetiye,
Sertifika,
Animasyonlu Video,
Planlayıcı,
Grafik,
Fotoğraf Kolajı,
Sosyal Medya Gönderileri (Facebook, Instagram, Youtube, vs.) hazırlayabilirsiniz. Eğer profesyonel tasarımlara ihtiyacınız varsa üyeliğinizi Canva Pro'ya aktarabilirsiniz. Canva'nın ücretsiz kısmı birçok platforma göre çok geniş imkânlar sunmaktadır fakat Pro kısmında kullanabileceğiniz daha çok özellik bulunmaktadır.
-Canva hesabınıza giriş yaptıktan sonra Resim 2'deki gibi bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Ana sayfanın sol tarafındaki panelde tasarıma başlamadan önce kullanacağınız kısımlar yer almaktadır. Aynı sayfa üzerinde kullanacağınız şablonları ve yaptığınız tüm tasarımları görebilirsiniz (Resim: 2).

Resim: 2
Şablonlar arasından birini seçtiğimizde karşımıza Resim 3'teki gibi bir sayfa çıkmaktadır. Sayfanın sol tarafında Şablonlar, Bileşenler, Yüklemeler, Metin, Daha Fazla sekmeleri yer almaktadır. Bu sekmeleri kullanarak seçtiğimiz şablon üzerinde ya da kendimizin sıfırdan oluşturduğu tasarımda değişiklikler yapabiliriz. "Şablonlar" kısmına geldiğimizde hazırlayacağınız görsele yönelik birçok şablon örnekleri mevcuttur. Şablon seçenekleri arasında zorlanırsanız arama alanına anahtar kelimeler yazarak uygun sonuçlara erişebilirsiniz (Resim: 3).

Resim: 3
Tasarım sırasında kullanacağınız çizgiler ve şekiller, grafikler, fotoğraflar, videolar, sesler, çerçeveler "Bileşenler" kısmında yer almaktadır (Resim: 4).

Resim: 4
"Yüklemeler" sekmesinden ise cihazımızda ya da sosyal medya hesaplarımızda yer alan fotoğraflar veya videolar çalışmaya yüklenmektedir (Resim: 5).

Resim: 5
Çalışmamıza yazı eklemek için "Metin" sekmesi kullanılmaktadır. Yapılacak tasarıma uygun yazı tipleri seçilebilmektedir. Ayrıca birbiri ile uyumlu yazı tipi kombinasyonlarını da görmeniz mümkündür (Resim: 6).

Resim: 6
"Daha Fazla" sekmesinde ise tasarımın içeriğini zenginleştirmeye yönelik kullanabileceğiniz Canva'nın diğer uygulamaları bulunmaktadır. Örneğin; Canva üzerinde yer alan fotoğrafları kullanmak, farklı yazı tipleri ve renklerle tarzınızı oluşturmak, çalışılan sayfanın arka planını değiştirmek, çalışmaya melodiler, grafikler eklemek gibi tasarımı profesyonelliğe taşımanızı sağlayacak özellikler mevcuttur. Ayrıca farklı uygulamalar ve entegrasyonlar bu kısımda bulunmaktadır. Örneğin; sosyal medya hesaplarınızı bağlayarak tasarımlarınızı doğrudan paylaşabilirsiniz. Ya da çevrim içi medya içeriklerinden hoşunuza gidenin bağlantısını kopyalayarak tasarımınıza gömebilirsiniz (Resim: 7).

Resim: 7
Sayfanın sağ tarafında Paylaş, İndir ve Üç Nokta içeren kutucuk yer almaktadır. "Paylaş" sekmesinde çalışmayı başkalarıyla paylaşabiliyoruz ve ekip oluşturarak birden fazla kişiyle tasarım yapabiliyoruz (Resim: 8).

Resim: 8
"İndir" kısmında da yapılan çalışmanın istenilen formatını (PNG, PDF, JPG, MP4 Video, vs.) indirebilirsiniz (Resim: 9).

Resim: 9
Üç noktanın olduğu kutucukta ise çalışmanın farklı mecralarda paylaşma yöntemleri önerilmektedir. Örneğin; tasarımın Canva bağlantısını kopyalayıp gönderebilirsiniz ya da Canva'ya bağladığınız sosyal medya hesapları (Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, vs.) üzerinden tasarımın paylaşımını gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca farklı platformları Canva ile entegre ederek çalışabilir, tasarımı o platformlara aktarabilirsiniz. Örneğin; çalışmanızı Powtoon gibi web tabanlı animasyonlu sunum, video hazırlama platformuna aktararak paylaşabilirsiniz (Resim: 10).

Resim: 10
Sayfanın üst kısmında yer alan Dosya bölümünde ise çalışılan sayfayı adlandırabiliyoruz, kopyalayabiliyoruz, kaydedebiliyoruz, indirebiliyoruz (Resim: 11).

Resim: 11
Genel olarak Canva'nın özelliklerini ve kullanımını anlatmaya çalıştım. Daha fazlası için YouTube üzerinde birçok platformun kullanımını anlatan videolar mevcuttur. Canva üzerinde kolay tasarım hazırlama örneklerini ele alan birçok videoya erişebilirsiniz. Bu videolardan yola çıkarak platformun birçok özelliğini uygulama ile keşfedebilirsiniz. Canva'ya sadece web sitesi, blog ya da sosyal medya kullananlar ihtiyaç duymuyor. Örneğin; öğrenci iseniz ya da sürekli sunum yaptığınız bir işte çalışıyorsanız Canva'nın birçok özelliği işinizi kolaylaştıracaktır. Son olarak Canva'da hazırladığım birkaç görsel tasarım örneğini sizlerle paylaştım.
Hazırladığım Görsel Tasarım Örnekleri:




Kaynakça:
Canva. (2021). 8 Haziran 2021 tarihinde https://bit.ly/3wfpxcE adresinden erişilmiştir.
Commenti