top of page

Bir Podcast'ten Daha Fazlası: Ortamlarda Satılacak Bilgi

Güncelleme tarihi: 12 Kas 2023

Girişimci-Yazar Jim Rohn'un çok sevdiğim bir sözü vardır.

İnsan, en çok vakit geçirdiği beş kişinin ortalamasıdır.

Bu sözün özeti; vaktini geçirdiğin her ne ise sen o'sun. İnsanlar olarak sosyal varlıklarız. İnsanlarla ve doğayla sürekli bir etkileşim içerisindeyiz. Tabi bu etkileşim çevresi bizim karakterimizin şekillenmesinde etkili olmaktadır. Bazen bu etki olumlu bazen olumsuz olarak bizde yansımalarını göstermektedir. İşte bu kendimizi geliştirme sürecinde beslendiğimiz kaynaklar üzerinde iyice düşünmek gerekir. Beslendiğimiz kaynakları bilinçli olarak titiz bir şekilde seçersek olmak istediğimiz insan modelini gerçekleştirme yolunda ilk adımı isabetli bir şekilde sağlamış oluruz.

Günümüz teknoloji dünyasının sunmuş olduğu imkânları düşününce insanın beslenebileceği birçok mecra olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle son zamanlarda yolda, evde, işte 7/24 erişebileceğiniz kanallardan biri de podcastlerdir. Podcast kültürünün ülkemizde ve dünyamızda bu kadar yaygınlaşmasının nedenlerinden biri de erişilebilirliğinin kolay ve hızlı olmasıdır. Zaman ve mekân fark etmeksizin istediğiniz anda podcast dünyasına adım atabiliyorsunuz.

Podcastler hayatımıza 2000'li yıllarda girmeye başlamıştır. "iPod" kelimesindeki "pod (küçük kapsül)" ve "broadcast (yaymak/yayımlamak)" kelimelerinden oluşturulmuştur. Günümüzde eğitim, iş, eğlence amaçlı kullanımı yaygındır. Bende Spotify üzerinden ilgi duyduğum alanlarla ilgili içerik üretilen podcast kanallarını evde, yolda dinlemeye çalışıyorum. Özellikle dinlemekten büyük keyif aldığım bazı podcastler var ki onlar ülkemizde de popüler olan podcast kanalları diyebilirim. Bunlar:

  • Ortamlarda Satılacak Bilgi

  • Açık Beyin

  • Merdiven Altı Terapi

  • Barış Özcan ile 111Hz

  • Kendine İyi Davran

  • Bu Mu Yani?

Size aralarında en beğendiğim ve dinledikçe ufkumu açtığını hissettiğim "Ortamlarda Satılacak Bilgi" kanalından bahsetmek istiyorum. Merve Bayındır tarafından 18 Ocak 2021 yılından itibaren seslendirilen ve içeriklerin yer aldığı bir kanaldır. Podcast içeriğinde hayatın her alanını kapsayan bilgileri bulmanız mümkündür. Kültür, sanat, yaşam, edebiyat, felsefe, sağlık, kişisel gelişim, film, kitap ve daha fazlasını içeren eğitim alanında bence başta gelen podcast kanallarından biridir diyebilirim. Merve'nin ses tonu, diksiyonu o kadar etkileyici ki hangi konuyu ele alırsa alsın kendinizi bir anda podcast'in içeriğini dinlerken buluyorsunuz. Yakın zamanda yayımlanan "Tanrı ile Aldatmak" konusu benim din konusundaki ön yargılarımı ve eksikliklerimi fark etmemi sağladı. Birkaç kez dinledim ve notlarımı aldım. Bunu dinledikten sonra dinimi yaşama ve öğrenme konusunda bazı kararlar aldım (umarım uygulama kısmını sağlayabilirim).

Merve bu konuyu Kur'an ayetlerinden yola çıkarak anlattı. Konunun bir kısmında “… Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?..” (Zümer Sûresi, 9. ayet) ayetinden bahsedildi. Bu ayetle; Allah, kullarını uyarmaktadır. Allah katında bilenle bilmeyenin eşit olmayacağı; okuyan, araştıran, inceleyen kişinin daha üstün olduğu vurgulanmaktadır. Aslında bunu sadece din konusunda sınırlamamak gerekir. Yaşamımızın her alanında bilmediğimiz konular hakkında kulaktan dolma bilgilerle değil doğrusunu kaynaklarından öğrenmemiz gerektiği belirtilmektedir.

Tarihe baktığımızda birçok bilim insanının, düşünürlerin dönemin düşünsel ve dini yönelimlerine aykırı olmasından dolayı iktidarlarla karşı karşıya geldiğini görürüz. Merve'de podcast'in bir kısmında bilim yolunda canlı canlı yakılan İtalyan Filozof Giardano Bruno'nun trajik hikâyesinden bahsetmektedir. Bruno; evrenin sonsuzluğu yanında evrenin birliği ilkesini benimseyerek Tanrı ve evrenin birbirinden farklı olmadığı, her ikisinin de sonsuz olduğunu söylemiştir. Yani ona göre her şey Tanrısal kuvvetin görünüşüdür. Bunda dolayı Engizisyon tarafından dinsizlikle suçlanarak türlü işkencelere maruz kalmıştır ve en sonunda meydanda canlı canlı yakılarak öldürülmüştür. Başka bir örnek ise Hallacı Mansur! O da; ‘'En-el Hak’’ (Ben Tanrı’yım) dedi, Emevî zihniyeti tarafından anlaşılamamış ve asılmıştır. İnsanoğlu çok garip bir varlık! Anlayamadıklarını hemen yok ediyor ve sonra heykelini dikiyor!

Ülkemizde özellikle din gibi kutsallar söz konusu olduğunda araştırmak, sorgulamak, incelemek biraz geri planda kalmaktadır. Anlamadan körü körüne de inanmak da olmuyor maalesef (en azından kendi adıma belirteyim bir şey mantığıma uymuyorsa kalben de inanmam mümkün olmuyor). Yaşamımızda neye inanıyorsak ya da inanmıyorsak bunları anlamak ve savunmak için önce okumak ve öğrenmek gerekir. İnandığım dinin kutsal kitabı Kur'an'ın ilk ayetlerine baktığımda; "Yaratan Rabbi'nin adıyla oku! O, insanı alaktan (asılıp tutunan zigottan) yaratmıştır. Oku! Kalemle (yazmayı) öğreten, (böylece) insana bilmediğini bildiren Rabbin sonsuz kerem sahibidir." (Alak Suresi, 1-5. ayet) Kur'an'ın "insanı" öğrenme özelliği ile tanımlayarak diğer canlılardan farklı ve üstün olduğunu vurguladığını görüyorum. Özetle kutsal kitabın tanıttığı, anlattığı Allah bizlere susup pusmayı değil; okumayı, konuşmayı, düşünmeyi ve ardından da eyleme geçmeyi ibadet saydığını belirtmektedir.

"Tanrı ile Aldatılmak" podcastini dinledikten sonra mensubu olduğum dinin ve diğer dinlerin kutsallarını kendi dilimde tercüme edilmiş halini anlayarak-düşünerek okumaya karar verdim. Yazımı duruşuna hayran olduğum Giordano Bruno'nun şu sözüyle bitirmek istiyorum:

Tanrı, iradesini hâkim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hâkim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar.

Kaynakça:

Ortamlarda Satılacak Bilgi. (2021). 06 Kasım 2023 tarihinde https://open.spotify.com/show/5gaAD2SPBy7XY9188rXufJ?si=286e02fbfe394fb7 adresinden erişildi.


Ülkemizdeki en popüler 5 podcast. (2022). 07 Kasım 2023 tarihinde https://blog.biletix.com/yasam/populer-podcast-11466 adresinden erişildi.




Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Yeniliklerden Haberdar Olun!

Teşekkür Ederiz!

Tüm Hakları Saklıdır © 2021 | HİLAL TAŞCI. İzinsiz paylaşmayınız. 

  • Beyaz Instagram Simge
  • X
  • Beyaz LinkedIn Simge
bottom of page